25/4/07

ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ Ζητείται ανθρωπιά...


Ο αλήστου μνήμης μητροπολίτης Ηλείας Αθανάσιος, μεταξύ των άλλων ιδρυμάτων που κατασκεύασε στο Νομό, σχεδίασε και την ανέγερση Νοσοκομείου στα Λεχαινά. Δεν πρόλαβε όμως να ολοκληρώσει τη μεγαλεπίβολη ιδέα του, λόγω του επισυμβάντος αιφνιδίου θανάτου του, και το υπό ανέγερση κτίριο παρέμεινε επ΄αρκετόν γιαπί. Ακολούθως το κτίριο αυτό το ανέλαβε το Υπουργείο Πρόνοιας , το ολοκλήρωσε και εγκατέστησε σ΄αυτό το γνωστό, πλην πολύπαθο, ΚΕΠΕΠ.
Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών απασχόλησε πολλές φορές τον τελευταίον καιρό τα ΜΜΕ με τους θανάτους παιδιών και άλλα εξόχως τραγικά ή και κωμικοτραγικά που συνέβησαν εκεί.
Αυτά είναι γνωστά και δεν θέλουμε να επανέλθουμε.
Αναρωτιόμασρε μόνο: Τί είναι λοιπόν αυτό το ΚΕΠΕΠ; Μια αποθήκη ψυχών; Ενα κοινωφελές ίδρυμα που επιτελεί επιστημονικό έργο; Μια ευκαιρία για να βρουν κάποιοι ,άνεργοι ή ανεπάγγελτοι , δουλειά και κάποιοι άλλοι να κάνουν την μικρο-πολιτική τους ή να προωθήσουν τα συμφέροντά τους;
Ασφαλώς η περίπτωση των παιδιών που φιλοξενούνται σ΄αυτό το κτίριο δεν προσφέρεται για εύκολη κριτική. Αλλά δίνει σε όλους μας τη δυνατότητα να σκεφθούμε με ποιό τρόπο ασκείται στην Ελλάδα τον 21ο αιώνα η λεγόμενη προνοιακή περίθαλψη. Χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς επιστημονική αντίληψη.
Το μόνο που βλέπουμε είναι ότι κάθε Κυβέρνηση το πρώτο και ίσως μόνο που φροντίζει είναι να αλλάξει τη διοίκηση του ιδρύματος, να βάλει τους δικούς της ανθρώπους. Πού είναι άραγε τα αξιοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια, όταν η διοίκηση του τόσο ευαίσθητου αυτού κέντρου ανατίθεται σε άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο;
Η κοινωνία των Λεχαινών γνωρίζει καλά πώς έγιναν οι διορισμοί, ποιά άτομα στελέχωσαν κατά καιρούς αυτό το Ιδρυμα και ποιά συμφέροντα διακυβεύονται εκάστοτε.
Απαίτηση όλων είναι να σταματήσει πιά αυτή η φαρσοκωμωδία που παίζεται τόσα χρόνια. Φτάνει πιά. Το ΚΕΠΕΠ απαιτεί ανθρωπιά, επιστημονική οργάνωση και αξιοκρατία για να λειτουργήσει και να επιτελέσει το σκοπό του. Διαφορετικά...
Υ.Γ. Αν σημειώναμε τέλος ότι το ΚΕΠΕΠ (και παρ΄όλίγον Νοσοκομείο) στήθηκε απέναντι στον προϋπάρχοντα υποσταθμό της ΔΕΗ και δίπλα σε πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, ίσως καταλάβαιναν και όσοι δεν γνωρίζουν την περιοχή με πόση ευκολία ασκείται στη χώρα μας και εδώ η μέριμνα για την υγεία των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: